Házirend

A mai napon összejöttünk, hogy Selmec hagyományai szerint szakestélyt tartsunk a Sebaj Társaság hivatalos megalakulása céljából. Az est rendje megegyezik a selmeci szakestekével. Mivel itt mindenki igazi bursch, így tájékozott a szakestélyek menetére vonatkozó előírásokkal is. E házirend ismertetése inkább csak a szürkeállomány megmozgatását szolgálja.

1. A szakest ura a Praeses. Szava szent és sérthetetlen. Az elnök szavának ellentmondani nem lehet.

2. Ha valaki szeretné mondanivalóját megosztani a tisztelt egybegyűltekkel, az köteles a jobb öklét felnyújtani és a szokott módon szót kérni. Ha az elnök a szót megadja, és az illető sikeresen szólította meg a szakestet, közkinccsé teheti az értékes mondatszerkezeteit. Mindennemű közbeszólás tilos. Ki ezeket nem tartja be, azokat kivezettetik.

3. A szakest megszólítása: Mélyen tisztelt Sebaj Társaság Alapító Szakestély, Magas Presidium, Legmagasabb Praeses!

4. A szakest szent itala a mézédes muskotály, mely Isten ajándéka. Ki képtelen eme csodás nedűt fogyasztani, impotenciát jelenthet. Ha az orvosi igazolás elfogadható, úgy gyógyfüvekből készült komlólevet kérelmezhet magának. Ha az impotencia nem részleges, hanem teljes, akkor kátránnyal dúsított folyadékot is felszolgálnak neki a megfelelő óvintézkedések mellett.

5. Társaságunkat a jókedv jellemzi, vitára ritkán kerül sor. Ha a szakesten mégis ellentétek keletkeznek, és a villámok már töltődnek, akkor a hagyományoknak megfelelő párbajt kell lebonyolítani, de muskotállyal.

6. Ha a hangulat emelkedése közben valaki altesti szorítást érez, köteles a bal öklét feltartva egy privát szentélyt keresni, ahol könnyíthet testi fájdalmain.

Ha kimaradt volna néhány lényeges dolog, akkor azok megegyeznek a többi szakestély házirendjében leírtakkal. Ezeket csak a Praeses és a Major Domus módosíthatja. A házirend a felolvasás és a hitelesítés után érvénybe lép.

Kelt: Dunaújváros, 1995. Álom havának 14. napján

 
________________________
Aláírás
________________________
Aláírás